tiistai 2. heinäkuuta 2013

Olethan käynyt tautitesteissä?

Blogissani on nyt tapahtunut pitkähkö tauko. Syy on seuraava: eräällä hyvällä ystävälläni on todettu HIV, ja tämä on aiheuttanut pohdintaa myös oman projektini suhteen. Taudin mies oli saanut 26-vuotiaalta tyttöystävältään, joka ei ollut käynyt veritesteissä kertaakaan 20 ikävuoden jälkeen.

Olenhan tähän asti selvinnyt ilman mitään pöpöjä, mutta miten on jatkossa?

Joudun nyt vakavasti miettimään, onko projektissani mitään mieltä. Olenhan kuitenkin jo kerännyt runsaasti mahtavia kokemuksia ja muistoja. Haluaisin kuitenkin jossain vaiheessa tavata mukavan naisen, jonka kanssa pystyisin jatkamaan "normaalia" elämääni. Lapsia, matkustelua, jne. Ystävälläni tähän normaaliin elämään ei ole enää mahdollisuutta.

Onko tässä siis mitään järkeä?

Testeissä käyminen on hyvin helppoa: Menet terveydenhoitajalle, ja toteat haluavasi kaikki testit. Klamydia ja tippuri testataan virtsaamalla purkkiin, syfilis ja HIV pienellä verinäytteellä. Herpes voidaan todeta vain näkyvistä pateista, joten sitä ei edes testata. Miksi siis niin moni välttelee testeissä käymistä viimeiseen asti?

Varsinkin HIV:n tapauksessa tauti olisi saatava selville mahdollisimman pian, jotta hoito voidaan aloittaa, ja taudin leviäminen voidaan pysäyttää.

Olen kohtuullisen masentunut ystäväni puolesta, ja toivonkin nyt lukijoideni ottavan itseään niskasta kiinni: Menkää testeihin. Se on pieni homma, ja sukupuolitautiklinikan kautta maksutonta.


Mitä blogiini tulee, niin joudun nyt pohtimaan vakavasti, miten projekti jatkuu, vai jatkuuko. Tämä vaatii jonkin verran sulattelua.


Vielä kerran: Jos harrastatte seksiä, käykää testeissä.


- Kristian

16 kommenttia:

 1. Tsemppiä kaverillesi! Todella huonoa tuuria!

  Toivottavasti et lopeta blogiasi kuitenkaan! =(

  Kehotuksestasi tämä tyttö menee heti huomenna testeihin. Esimerkillä johtamista! =)

  VastaaPoista
 2. Riittääkö jos on käynyt viime viikolla? ;)

  VastaaPoista
 3. niin ja kun sitten kuitenkin edes olisi hyvä käyttää sitä kondomia edes...

  HIV-testiä ei kyllä joka käynnillä taida saada, ainakin täällä Turussa sen sai muistaakseni vain kerran puolessa vuodessa.

  VastaaPoista
 4. tselläni on kerran elämässäni ollut klamydia, se oli matkamuisto Turusta. Ja siitä on reippaasti aikaa. Lääkekuurilla parani, ja testeissä kävin, kun se jolta tartunnan sain pyysi käymään siellä. Sen jälkeen ei ole ollut ikinä mitään, vaikka aika "urheilullinen" olen ollut minäkin, välillä ehkä hölmökin, kun joskus hommat hoituu vaan ilman kondomiakin, kun jotenkin luottaa vastapuoleen. Ei toki pitäisi luottaa keneenkään. Suomen ensimmäinen HIV-tapaus löytyi muuten tasan 30 vuotta sitten, ja saajana oli nuori mieshenkilö. Saantitapa oli miesten välinen seksi. Tähän päivään mennessä Suomessa on löytynyt yhteensä 609 HIV-tapausta, 498 kpl (naisia on siis vain vähän päälle sata kautta aikojen). Näistä 498:sta miehestä 285 on saanut tartunnan Gay-seksistä. Myös samojen huumeneulojen käyttö on aika yleinen tartuntatapa, sillä tavoin tauti on levinnyt Suomessa 55 kertaa. Eli jos pysyy erossa ruiskuhuumeista ja miesten välisestä seksistä, niin tilastollisesti on aika turvassa. Ulkomailla pitää olla mielestäni tarkempi kuin Suomessa, ja itse käytän ulkomailla aina kondomia. Siis ihan aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, mihin tietoihin viittaat antamillasi määrillä, mutta THL:n mukaan suomalaisia tartuntoja on löydetty yli 2000 kpl. Jos mukaan lasketaan ulkomaiset löydökset, on tapauksia yli 3100kpl.

   - Kristian

   Poista
  2. No sieltä thl:n sivuiltä mäkin näitä lukuja katsoin: http://www.thl.fi/ttr/gen/rpt/aidssuo.html

   Jos eka AIDS potilas löytyi 30 vuotta sitten niin oisko niitä tartuntoja sitten tullut sen jälkeen 100 vuosittain? En tiedä.

   Poista
  3. Katsoit AIDS -tilastoja. HIV-positiivisia on huomattavasti enemmän.

   - Kristian

   Poista
  4. Tuohon homoseksiin viitaten: hiv tarttuu hieman helpommin anaaliseksin välitylsellä, eikä sinänsä siis liity homouteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen yleensäkään ("jos pysyy erossa miesten välisestä seksistä"). Kondomi suojaa hiviltä niin homo- kuin heteroseksissäkin.
   Ja ihan yhtälailla Suomessakin sitä kondomia kannattaa käyttää kuin ulkomaillakin...

   Poista
 5. Täällä päin tuntuu olevan ihan käsittämätöntä jos haluaa käydä myös veritesteissä. Yrittävät tuputtaa pelkkää purkkiin pissaamista, joten kun tapanani on käydä puolen vuoden välein niin joka kerta saa käydä todella tiukkasanaisen keskustelun siitä, tarkoittaako KAIKKI testit pelkkää klamydiaa ja tippuria vai myös verikoetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama havainto joskus minullakin, eli veritesteihin pitää tai joskus piti esim. väittää hakeavansa Venäjän viisumia, jota verten tarvitaan tai joskus tarvittiin HIV-testit. Eli kyllä vallalla on aika paljon sellaista ajattelua, että hei - nää testit maksaa, ja turhaan näitä ei tehdä...

   En tiedä onko mikään sitten oikeasti turhaa.

   Poista
 6. Ja vielä haluaisin kommentoida tätä ihan itse asiaakin:

  "Mitä blogiini tulee, niin joudun nyt pohtimaan vakavasti, miten projekti jatkuu, vai jatkuuko..."
  No sehän on tietysti ihan it´s up to you, mutta jos jatkossa käytät kondomia AINA, niin veikkaan että 99,9%:n todennäköisyydellä et ikinä mitään pöpöjä tule saamaan. Ja ihan hyvä vauhtihan sulla on ollut päällä, tämä blogi kait täyttää lähipäivinä vuoden, ja sinä aikana nyt mennään 38:ssa? Jos kaikki tapaukset on tänne blogiin asti päivittyneet. Itselläni oli myös joskus nuorempana ajoittain hyvä meno, ja elämäni parhaana päivänä ikinä oli 3 eri naista (siis saman vuorokauden eli 24h aikana), enää en sellaiseen suoritukseen kykenisi millään (ikä painaa jo), mutta kyllä tämmöinen hurjastelu jotain jättää alitajuntaan sellaista, että jos sen haluaisi lopettaa tyystin ja täysin ja kokonaan, niin ei vaan pysty. Hyvä seksi on kuin huumetta, siihen jää koukkuun. Ja aina uuden tuttavuuden kanssa sitä hyvää seksiä voi jatkua ihan kuukausikaupallakin. Mutta jossain vaiheessa ja jokaisessa suhteessa tulee eteen ns. "lopahtaminen", oli kyseessä sitten normaali parisuhde tai salasuhde.

  Oikeassa olet siinäkin, että kaikesta tästä saa upeita muistoja, joita voi sitten vaikka vanhainkodissa kelata, kun istuskelee päivät pitkät kiikkustoolissa. Jos vaan pää vielä pelaa. Ja yleensä vanhukset juuri muistavatkin hyvin ne asiat, joista on aikaa vuosia tai vuosikymmeniä.

  Ja kaikki me kuolemme joskus. Mutta kaikki eivät elä ennen sitä. Elää voi niinkin, että jättää elämänsä elämättä, vaikka juuri se elämä on ihmisen parasta aikaa (by M. Nykänen).

  VastaaPoista
 7. Suosittelen muuten lämpimästi testeihin menemistä. Kävin Kristianin kehotuksesta testeissä, ja klamydiahan sieltä löytyi! Onneksi menin! :I

  Huomenna testaamaan syfilis ja hiv. :I

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatti siis mennä!

   Mutta näinhän se on... Jos et ole valmis käymään tautitesteissä, et ole taatusti valmis harrastamaan seksiäkään.

   - Kristian

   Poista
 8. Tunnen itse(kin) hirveän paljon ihmisiä, jotka kyllä vaativat kondomin käyttöä yhdynnässä, mutta suuseksi hoidettaisiinkin sitten mieluummin paljaalla. Ja myönnän, että eihän sitä kumista sauvaa ole kivaa imeä, puhumattakaan että jos pitää jotain kondomia lähteä saksilla askartelemaan mirrin peitoksi...

  Mutta samalla laillahan ne taudit tarttuvat suuseksissäkin.

  Älä Kristian nyt liikoja panikoidu vaikka toki tervettä järkeä on syytä käyttää - ja olet kyllä vähän riskiryhmässä sillä haaviisi sattuu varmasti niitä vähän ns. löyhämoraalisempia naisia (itsekin siis sellaisiin lukeudun, mutta pointti on että jos sopii seksitreffit niin ei varmaan ole ekaa eikä tokaakaan kertaa pappia kyydissä). Käytä sitä kondomia vaan vaikka se ei optimaalia nautintoa takaisikaan.

  Eihän sitä koskaan tiedä mistä sen taudin nappaa. Itse naimisissa ja rakastaja ohella, jonka kanssa siis käytän ehkäisynä vain pillereitä (poika kävi pyynnöstäni ensin testeissä). Mutta nyt on jo 3 ihmistä toistensa kanssa limakalvokontaktissa. Ja mistä minä tiedän mitä aviomieheni puuhaa ulkomaanmatkoilla, mistä minä tiedän onko rakastajani minulle uskollinen kuten lupaa? Samalla lailla, mistä tiedät onko parisuhtessa sitten puolisosi sinulle uskollinen? Kuten omasta kokemuksesta tiedät, aika paljon löytyy naisiakin jotka pettävät.

  Se on aina aika arpapeliä. Mutta HIViinkin on yhä tehokkaampia lääkkeitä, luin jostain että joku siitä jopa parani, lienikö sitten uutisankka... Itse ainakin jatkan valitsemallani tiellä ja jos napsahtaa niin sitten napsahtaa. Ainakin olen elänyt nautinnollisen elämän.

  -Cougar

  VastaaPoista
 9. Ihminen syntyy vahinkolapsena tai vanhemmat tekevät lapsen itsekkäistä syistä saadakseen enemmän nautintoa omaan elämäänsä.

  Elämme hetken ja kuolemme kunnes olemme ikuisesti poissa. Mitään ei jää. Ainoa järkevä syy olla elossa on nautinto. Nautinnoista laadukkaimpiin kuuluu seksuaalinen nautinto. Sukupuolitautien pelon takia osat ihmiset jopa luopuvat kokonaan seksuaalisesta elämästään.

  t. Pleieri

  VastaaPoista